Qui som?

Comress (Comunicació i Responsabilitat Social)-Incom UAB és un grup de recerca aprovat el 2009. Està format per Carme Ferré Pavia, que el dirigeix, Catalina Gayà, Cristiane Tolotti, Nereida Carrillo, Bernat López, Cristina Perales, Jaime Alberto Orozco i Carlos González, com a assessor de projectes. Elisabeth Roura n’és assistent de recerca.

Les línies de recerca que atén el grup tenen a veure de manera àmplia amb tot el que afecta a la responsabilitat social en el camp de la comunicació: la de les empreses de comunicació, la dels mitjans com a actors social, la dels professionals, les pràctiques periodístiques que amaguen determinats temes ciutadans i l’ètica de la comunicació.

La democràcia, la participació ciutadana i la creació periodística s’aborden des de la distinció de la seva responsabilitat davant la societat.

La doctora Ferré Pavia havia treballat des de 1998 el tema de la cobertura periodística de conflictes i el rol del professional en aquests contextos, així com la participació ciutadana en la gestió dels mitjans de comunicació (2000). A Catalunya ha estudiat el conflicte dels anomenats blocs electorals de la cobertura en noticiaris (2007) i el pluralisme en els mitjans de comunicació (2009). També col·labora en recerques sobre ecosistemes comunicatius en llengües minoritàries (2010-12). Els darrers anys ha investigat la responsabilitat social de les empreses mediàtiques, la transparència de la informació pública i l’infoentreteniment.