Xarxes i noves metodologies per a les ciències socials

Nereida Carrillo

Les xarxes socials estan esdevenint un espai de protesta social, d’activisme polític, d’expressió de l’odi, de noves dinàmiques d’informació i de comunicació interpersonal… I les ciències socials que estudien tots aquests fenòmens no poden deixar-les al marge. Per això estan sorgint noves metodologies amb eines com les que proposa la Digital Methods Initiative de la Universitat d’Amsterdam.

L’acadèmia ha de renovar el seus mètodes i introduir-se també en la tecnologia, aplicar eines com les que l’Òscar Coromina o l’Ariadna Matamoros estan aplicant a les seves investigacions i que van explicar en un taller inclós al programa del màster de Comunicació i Màrketing On-line de la UAB. Els alumnes van investigar, amb eines d’anàlisi de les xarxes socials, la comunicació al Sónar, la percepció dels polítics a través de les llistes de Twitter o l’anticatalanisme a través de diferents pàgines de Facebook. Aquest darrer cas l’he explicat en un article al diari ARA.

OdioFaceDes de Comress també s’està investigant l’ús de les xarxes socials. L’lnstitut de la Comunicació ha publicat el llibre El uso de las redes sociales: ciudadanía, política y comunicación. La investigación en España y Brasil. L’obra està coordinada per la directora de Comress-Incom UAB, Carme Ferré, i compta amb els treballs d’investigadores del grup i del Centre de Convergència de Nous Mitjans de la Universitat Federal de Minas Gerais, al Brasil.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s