Dones encallades: 24% de visibilitat mediàtica, 24% menys de sou

Aquestes són les dades que ofereix la desigualtat de gènere, i no només a l’Estat espanyol. El Global Media Monitoring Project (GMMP) 2015 és una investigació mundial en matèria d’igualtat de gènere a les notícies i els mitjans de comunicació. L’informe de 2015 inclou dades de 114 països i estudis de casos a mundials basats en els últims vint anys. El primer GMMP es va engegar el 1995, i des de llavors s’han fet estudis cada vegada més grans a 2000, 2005, 2010 i 2015. A Espanya el coordina la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on ho ha dirigit la professora Núria Simelio, del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB. Per part de Comress-Incom UAB hi han participat Carme Ferré i Elisabeth Roura.

A l’Estat espanyol es van analitzar un total de 452 notícies repartides en 65 de diaris impresos, 65 de ràdio, 88 de televisió, 61 de diaris digitals i 173 tuits. L’informe subratlla “la relativa invisibilitat de les dones” en els mitjans informatius tradicionals (ràdio, televisió i premsa), que és gairebé igual a les plataformes informatives digitals. Únicament el 26% de les persones que apareixen en notícies publicades o compartides per Internet i Twitter són dones. El 2015 les dones van constituir, a nivell mundial, únicament un 24% de les persones en les quals es van enfocar les notícies de premsa, televisió i ràdio, exactament la mateixa xifra que el 2010.

techo-cristal1Unes de les principals conclusions és que l’avanç cap a la paritat de gènere en els mitjans de comunicació a nivell mundial s’ha aturat en els últims cinc anys. La investigació mostra com la visibilitat de les dones en els mitjans de comunicació continua sent molt inferior a la dels homes i com aquesta situació no ha millorat en la mateixa mesura que s’ha incrementat la presència de les dones en la societat. Hi ha un “sostre de vidre” a tot el món per a les periodistes dones de premsa, ràdio i televisió. Únicament un 37% de les notícies publicades en aquests mitjans són escrites o produïdes per dones. Aquesta xifra no ha canviat en els últims deu anys.

PER CONSULTAR L’INFORME:
http://whomakesthenews.org/gmmp/gmmp-reports/gmmp-2015-reports

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s