Un respir a la crisi dels mitjans

Carme Ferré

La crisi de les indústries culturals i de la comunicació continua, però ja no és unànime. Algunes notes positives per a les xifres de negoci televisiu, d’alguns àmbits d’internet o per a la contractació de personal a la indústria publicitària indiquen que l’hecatombe mediàtica dels darrers anys ha tocat fons. Alguns sectors, això sí, continuen amb problemes estructurals, sobretot la premsa i el cinema.

L’Informe de la Comunicació a Catalunya analitza 2013 i 2014 amb l’ajut de diversos centres, estudis i administracions. Una allau de dades que serveix per disseccionar l’evolució de les empreses i institucions mediàtiques i les possibles solucions als problemes que arrosseguen.

La batalla del paper perduda, els mitjans on line hauran de fer front a comunitats de lectors més petites i subscrites i a estudiar com gestionar la publicitat dels continguts gratuïts si no volen una fugida de lectors per l’intrusisme.

La publicitat passarà a plataformes d’entreteniment i a la ficció, amb la qual cosa, la informació contrastada serà un patrimoni de col·lectius concrets. La informació interessada i aquella produïda per les audiències, serà irrefrenable.

Pel que fa a les institucions i empreses catalanes, les dades de consum indiquen que les corporacions públiques han equilibrat balances amb les retallades al sector. El cinema en català i la lectura en català presenten pitjors xifres que les del castellà, però això no significa que estiguen en una situació pitjor que en anys anteriors. La lectura en català, globalment, ha augmentat.

Per a trobar dades sobre: polítiques de comunicació, grups empresarials, inversió publicitària, llengua als media, entorn tecnològic, mesurament d’audiències, sector de la premsa, de la ràdio, de la televisió, del cinema, de la comunicació local, de les indústries del llibre, el vídeo i la música, de comunicació corporativa i estudis i recerca en comunicació, podeu accedir a l’Informe d’aquest bienni i dels anteriors.

Editors, autors i patrocinadors de l'Informe

Editors, autors i patrocinadors de l’Informe. Foto Jordi Pareto

L’estudi ha estat publicat per l’Institut de la Comunicació de la UAB i patrocinat per la Generalitat de Catalunya i Gas Natural-Fenosa. Els editors d’aquest bienni són Marta Civil, Joan Corbella, Carme Ferré Pavia i Joan Sabaté.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s